Hriscanstvo
Насловна
Шта то значи Хришћанство?
Хришћанство у Црној Гори
Свето писмо
Шта је то црква?
Наша црква
Шта ми вјерујемо?
Духовне пјесме
Омладинска група
Линкови
Контакт

latinica

Шта значи бити прави Хришћанин?

Бити прави Хришћанин није само вјеровати у нешто — него бити прави Хришћанин значи бити наново рођен од Бога.

Хришћанин је човјек који вјерује Богу и од Бога је примио ново рођење

Тај човјек:

 • Зна да је грјешан
 • Зна да је Исус Христос умро на крсту као замјеник за њега
 • Зна да је Исус Христос васкрснуо за његово оправдање

Како да постанем хришћанин?

Ко је хришћанин?

Поједностављено, Хришћанин је грјешник, спашен од вјечне казне кроз вјеру у Исуса Христа, који је свој живот жртвовао на крсту. Са Исусом који је његов/њен лични Спаситељ, особа улази у нов и жив однос са Богом, постаје члан његове цркве и живи да га поштује у сваком аспекту свог живота.

Како да постанем хришћанин?

 1. Прво требамо свхатити да смо сви изгубљени и требамо спасење.

  У својој љубави и мудрости Бог је створио људска бића тако да се разликују од свих других створења и да живе у посебном односу са Њим. Због тога смо ти и ја створени - да познајемо Бога. Нажалост прво нас представник Адам и па онда свако од нас је окренуо леђа Богу и због нашег гријеха смо одвојени од Њега.

  Шта је гријех? Сличан термин се користи у стрељаштву. Када би нечија стријела промашила мету рекло би се да је тај сагријешио. Гријех је када промашимо мету. Мета коју промашимо је Божији стандард светости и савршености. Мислима, ријечима и дјелима смо изневјерили Божији савршени стандард. Заиста ако упоредите Божију свету савршеност чак и са најбољом особом коју познајете видите да је чак и она промашила мету за милионе километара.

  Јесам ли ја грјешник? Да, сви смо грешници, али не мораш да се ослањаш на само на моју ријеч: види шта Бог каже. У Библији читамо: "јер сви сагријешише и изгубили су славу Божију" (Посланица Римљанима 3:23).

  Гријех има многе посљедице: одваја нас од Бога, поремечује људске односе, спречава нас да одему у рај.

  Гријех нас чини да смо криви и казна за гријех мора да се изврши, а та казна је смрт. "Јер је плата за гријех смрт." (Посланица Римљанима 6:23). Смрт је уједно и посљедица гријеха и казна за гријех. То значи да заслужујемо пакао а не рај! Требамо избављење од пакла.

 2. Требамо да знамо да не можемо се сами спасити

  Многи људи вјерју да ће њихова добра дјела превагнути над лошим ако се потруде да буду добри. Ово можда звучи логично, али само даје лажну наду јер Бог каже: "Неки се пут чини човјеку прав а крај му је пут смртни" (Приче Соломунове 14:12). Гријех се не мјери по нашим стандардима него по Божијим. На примјер не мора бити да сте починили злочин као убиство или крађа, али сте можда некада мрзјели некога или сте узели оловку из канцеларије. Бог се према овим дјелима односи исто. А колико добрих дјела треба да учиниш да би "платио" изгубљено стрпљење, псовке или себичност? Па чак и кад би могао то да учиниш, је ли то довољно добро за Бога? Не постоји толико добра којим би могли да платимо ни за најмању погрешку у животу. Библија каже "...и сва наша правда као нечиста хаљина, зато отпадосмо сви као лист, и безакоња наша као вјетар однесоше нас" (Књига пророка Исaије 64:6).

  Видиш ли колико су узалудни и несигурни наши покушаји да се оправдамо и одемо у рај?

Шта је Бог учинио за нас?

Требамо видјети шта је Бог учинио да на спасе, и требамо му се обратити.

Бог је у својој милости и љубави послао свог сина Исуса Христа, управо због тога што не можемо сами да се спасемо.

Многи људи мисле да је Исус дошао на овај свијет да живи добар живот и да нас научи добру, што је свакако и урадио, али то није био главни разлог зашто је дошао. Главни разлог је био да умре на крсту и спасе људе од казне гријеха.

 • Зато су анђели објавили његово рођење : "Па ће родити сина и надјенуће му име Исус јер ће он избавити свој народ од гријеха њихових." (Јеванђеље по Матеју 1:21).
 • Због тога Јован Крститељ каже када види Исуса: " ...гле јагње Божије које узе на се гријехе свијета." ()Јеванђеље по Јовану 1:29)
 • Исто то Исус каже за себе: "Јер је син човечији дошао да нађе и спасе што је изгубљено." ((Јеванђеље по Луки 19:10)

Исусова смрт није била случајна - Бог ју је испланирао! "Јер Богу тако омиље свијет да је и сина својега јединороднога дао да ниједан који га вјерује не погине, него да има живот вјечни." (Јеванђеље по Јовану 3:16).

Исус је умро због лоших ствари које смо ја и ти учинили, јер како смо раније видјели "Плата за гријех је смрт" (Посланица Римјанима 6:23). Једино се смрћу може платити гријех. То је оно што Бог тражи.

Исус је умро за наше гријехе јер је знао да ми не можемо да платимо за себе. "Али Бог показује своју љубав ка нама што Христос још кад бијасмо грјешници умрије за нас. (Посланица Римљанима 5:8). (Чињеница да је Исус васкрснуо из мртвих је доказ да је искупљење гријеха обављено.)

Да би примио спасење мораш лично призвати Исуса Христа Господа и Спаситеља. Само тако ћеш бити искупљен од гријеха. Библија каже : "Који њега вјерује не суди му се, а који не вјерује већ је осуђен јер не вјерова у име јединороднога сина Божијега." (Јеванђеље по Јовану 3:18)

Илустроваћу ово причом о Блондине, он је био акробата који је ходао по конопцу преко Нијагариних водопада са америчке стране на канадску страну. Хиљаде људи бодрило га је на његовом путу. Када је дошао до канадске стране питао је народ вјерују ли да може да се врати истим путем са човјеком на раменима, на то су они узвикнули: "Вјерујемо ти! Вјерујемо ти!" Затим је питао : "Ко ће да буде тај човјек?" Наступила је смртна тишина, Нико није хтио да буде добровољац иако су тврдили да му вјерују. Нико - осим једног старца који је рекао: "Ја ћу!" Са човјеком на раменима Блондине је безбједно стигао на америчку страну водопада. Ова прича перфектно илуструје ону вјеру у Исуса који нас спашава од казне коју заслужујемо. Ми имамо обавезу - одговор из срца и корак вјере.


Прва страна | Бити хришћанин | Хришћанство у ЦГ | Свето писмо | Црква | Наша црква | Шта ми вјерујемо | Духовне пјесме | Омладинска група | Линкови | Контакт

 

 

 

Страница промијењена: 4. фебруар 2012.
©Библијска хришћанска заједница у Никшићу